LinkedIn Reklamları

LinkedIn Reklamları

LinkedIn reklam konusunda uzun zamandır yazmak istiyordum ama fırsat bulamamıştım, hazır bütün reklam paneli değişmişken en güncel bilgilerin ve yeniliklerin yer aldığı komple bir rehber hazırlamak istedim. Uzunca bir yazı bizleri bekliyor.

LinkedIn’in sosyal medya platformları arasında özellikle konu B2B ise ne kadar güçlü olduğunu biliyoruz. Rakamlara gelecek olursak şu anda 200’den fazla ülkeden 562 milyon üyesi bulunuyor. Güncel rakamlar için LinkedIn’in about sayfasını ziyaret edebirsiniz: https://about.linkedin.com. Hazır rakam demişken Microsoft’un LinkedIn’i 2016 yılında 26,2 milyar dolara satın aldığını da tekrar hatırlatmadan geçmek istemedim.

Evet LinkedIn büyük bir sosyal ağ, evet bir sosyal ağ tıpkı Facebook, Twitter gibi. Peki nerede diğerlerinden ayrılıyor? Neden LinkedIn reklam yatırımı yapmanız gerekiyor?

Konu B2B ise LinkedIn’den Daha İyisi Yok

Eğer şirketiniz B2C bir şirket değilse ve B2B pazarlama faaliyetleri sürdürüyorsanız LinkedIn’den daha iyi bir kaynak yok. Hem sunduğu detaylı hedefleme özellikleri hem de farklı reklam modelleri ile diğer platformlardan oldukça farklı.

LinkedIn Reklam Türleri ve Modelleri

Linkedin Reklam Türleri Ve Modelleri

LinkedIn reklam paneline girdiğinizde reklam oluşturmak için LinkedIn size bir kaç seçenek sunar. Bu reklam modellerini aynı kampanyada kullanmanıza izin yoktur fakat aynı hedeflemeler ile başka kampanyalar oluşturabilir ve farklı reklam türlerini oluşturacağınız diğer kampanyalara bölebilirsiniz. Reklam türlerini ve modellerini inceleyecek olursak:

Sponsorlu İçerik (Sponsored Updates)

LinkedIn üzerinde en çok kullanılan başarısını kanıtlamış reklam modelidir. Hedef kitlenizin içinde bulunan kullanıcılara reklamınız LinkedIn akışı üzerinde normal bir gönderiymiş gibi gösterilir. Eğer ilgi çekici bir görsel ve metin kullanıyorsanız oldukça efektif sonuçlar elde edebilirsiniz.

Sponsorlu İçerik (Sponsored Updates)

Şirketinizden yayınladığınız normal güncellemeler üzerinde yapılan promosyon çalışmaları bu gruba girmektedir. Bir güncelleme yayınladığınızı ve beklediğiniz ilgiyi çekmediğini veya daha fazla insana bu güncellemeyi göstermek istediğinizi düşünelim. LinkedIn reklam paneline girdiğinizde seçilecek gönderiler arasında bu güncellemeyi direkt olarak görüyor ve seçebiliyor olmalısınız. Bu gönderiyi seçtikten ve hedeflemeyi oluşturduktan sonra reklam kampanyanızı aktif edebilirsiniz.

Doğrudan Sponsorlu İçerik (Direct Sponsored Content)

Güncelleme yayınlayarak LinkedIn reklamları yapmak istiyorsunuz fakat bu güncellemelerin şirket akışında gözükmesini istemiyorsunuz gibi bir senaryonuzun olduğunu düşünelim. Veya farklı sektörlere ve farklı hedef kitlelere hitap eden bambaşka reklam kampanyaları yapmak istiyorsunuz ve bu reklamları art arda sayfa akışınızda gözükerek bütünlüğü bozmasını istemiyorsunuz. İşte tam bu noktada doğrudan sponsorlu içerik devreye giriyor.

Doğrudan Sponsorlu İçerik (Direct Sponsored Content)

Kampanyaları oluştururken aktif edeceğiniz bu gönderiler akışınızda gözükmeden promosyon yapmanıza ve LinkedIn sayfanız bozulmadan LinkedIn reklamlarını efektif olarak kullanmanıza olanak tanıyor.

Dönen Reklamlar (Carousel Ads)

Dönen Reklamlar (Carousel Ads)

İçinde bulunduğumuz 2018 yılının üçüncü çeyreğinde kullanıma açılan dönen reklamlar, bir hikaye anlatmak ya da farklı parçaları/hizmetleri aynı anda tanıtmak için kullanılıyor. LinkedIn kullanan profesyonellerin dikkatini diğer gönderilerden daha fazla çeken dönen reklamlar Facebook tarafındaki başarısı kanıtladıktan sonra LinkedIn’e entegre edilmiş durumda. Eğer tek bir görselde anlatamayacağınız hizmetleriniz ve ürünleriniz varsa dönen reklamları kullanabilir ve kullanıcıların dikkatini daha hızlı çekebilirsiniz.

Metin Reklamlar (Text Ads)

Metin Reklamlar (Text Ads)

Sponsorlu içeriklere alternatif olarak kullanılan metin reklamlar LinkedIn’de hem akış hem şirket hem de profil sayfalarının üst bölümünde ve yan bölümünde çıkmaktadır. Genelde sayfa başına 4 tane olurlar. CTR (Bu CTR neydi diye soruyorsanız Pazarlama terimleri sözlüğümüze bakabilirsiniz.) yüzdesi düşüktür fakat doğru tekliflendirme yöntemleri ile ROI‘si sponsorlu içerikten kötü değildir. Sponsorlu içerikler ile beraber kullanıldığında marka bilinirliğini ve kampanyaların verimliliği için oldukça faydalıdır.

Sponsorlu InMail (Sponsored InMail)

Sponsorlu Inmail (Sponsored Inmail)

LinkedIn reklamlarının belki de en keskin olarak diğerlerinden ayrıldığı yer bu InMail konusu. InMail aslında bildiğiniz gibi sadece 1. seviye bağlantılarınız olan başka kullanıcılar ile mesajlaştığınız bir yapı. Bu yazıyı okuyan Premium kullanıcıları kulağımı çınlatmadan buraya bir parantez açmakta fayda var; Birinci seviye bağlantınız olmayan kullanıcılara LinkedIn üzerinden sadece Premium hesabınız varsa belli sayıda tabii ki InMail gönderebilirsiniz. Fakat bunu otomatik olarak yapan, hedeflediğiniz kriterlere uyan çevrimiçi kullanıcılara bütçeniz dahilinde gönderim yapan bu model özellikle hızlı sonuç almanız gereken etkinlik gibi aktiviteler veya sektörel bazda oluşturduğunuz çok dikey ürünler/hizmetler için biçilmiş kaftan.

Sponsorlu InMail’in çalışma mantığı sponsorlu içerikten çok çok farklı değil. LinkedIn reklamlarının tamamında aynı şekilde olduğu gibi kitle belirleniyor, benzer şekilde tekliflendiriliyor. Fakat burada ek olarak uzun bir metin kullanabiliyor ve metnin sağ bölümüne 300×250 boyutunda ufak bir görsel iliştirebiliyoruz. Hem bu görsele istenilen link verilebiliyor hem de InMail ile gönderilen metin istenilen şekilde özelleştirilerek hedef kitleye gönderilebiliyor.

Banner Reklamlar (Banner Ads)

LinkedIn tarafından AppNexus’a devredilmişlerdir ve programmatic ile satın alınabilirler. AppNexus panelinden diğer reklam modelleri gibi hedeflenebilirken diğer programmatic servis sağlayıcılar ile sadece domain bazında hedefleme yapılabilirler.

Banner Reklamlar (Banner Ads)

LinkedIn Reklamları Hedefleme Kriterleri

Linkedin Reklamları Hedefleme Kriterleri

Daha önce de belirttiğim gibi LinkedIn B2B şirketler için mükemmel bir platform. B2B şirketlerin sosyal medya kullanım oranı B2C şirketlere göre daha düşük fakat B2B sosyal medya kampanyaları da karar vericilere ulaşmak ve markanızın bilinirliğini artırmak için oldukça etkili. Peki hedef kitle oluştururken LinkedIn’de hangi kriterleri kullanabiliyoruz?

  • Lokasyon: Her şeyden önce lokasyon hedefi oluşturuyoruz. Böylece sadece belli lokasyonda kullanacılara ulaşıyoruz. (LinkedIn bu adım için yeni bir özellik getirdi, böylelikle sadece o lokasyonda yaşayan kullanacılara ulaşabiliyoruz. Yani hedef kitlenizde olmayan bir kullanıcı seyahat edip sizin hedef kitlenize girdiğinde LinkedIn reklamınızı bu kullanıcıya göstermiyor.)
  • Şirket Adı
  • Şirket Endüstrisi
  • Şirket Büyüklüğü
  • İş Ünvanı
  • İş Kıdemi
  • Okul
  • Okul Bölümü
  • Diploma Notu
  • Yetenekler
  • Üye Olunan Gruplar
  • Cinsiyet
  • Yaş
  • Deneyim Süresi
  • Şirket Takipçileri
  • Şirket Bağlantıları

Yukarıdaki bütün kriterler içlerine girildiklerinde de ayrı bambaşka bir dünyaya açılıyorlar. Beraber çaprazlanabildikleri gibi istediklerinizi kampanyanın dışında da tutabiliyorsunuz. Bu kriterlere ek olarak kendi LinkedIn reklam panelinde özel kitlelerinizi de oluşturabiliyor ve yeniden pazarlama (remarketing) yaparak da sizinle daha önce temasa geçmiş kullanıcılara da ulaşabiliyorsunuz.

LinkedIn Reklam Maliyetleri

Linkedin Reklam Maliyetleri

LinkedIn diğer sosyal medya platformlarına göre daha maliyetlidir fakat yatırımın geri dönüşü düşünüldüğünde kullanılmalıdır. Eğer hedef kitleniz LinkedIn üzerinde daha fazla zaman geçiriyor ve satın alma kararlarını LinkedIn kullanarak veriyor veya LinkedIn karar vermelerini hızlandırıyorsa kesinlikle LinkedIn reklamlarını kullanmalısınız. Örneğin Fortune 500 şirketlerinden birinin üst düzey yöneticisine LinkedIn haricinde bir sosyal medya platformundan ulaşmak neredeyse imkansızdır.

Ücret ve maliyetlere geldiğimizde ise bu rakamlar oluşturulan hedef kitleye farklılık göstermektedir. Daha geniş bir hedeflemede tıklama ücretleri 2,5-3$ civarında olabilirken dar hedeflemelerde bu maliyet 5-6$ civarına kadar çıkabilmektedir.

LinkedIn reklamlarında da diğer reklam modellerinde olduğu gibi CPM ve CPC teklifler kullanılabilir. CPM ile reklamınızın 1000 gösterim başına harcayacağı bütçeyi kısıtlayabilir veya CPC kullanarak sadece tıklama başına ücret ödeyebilirsiniz. Ufak bir tüyo; ödenen ücretleri düşürmek için daha ilgi çekici reklamlar kullanarak CPM teklifi ile ilerleyebilirsiniz.

LinkedIn Reklam Alanları

Hem mobil hem de normal masaüstü bilgisayarlarda LinkedIn reklamları kullanılmaktadır. LinkedIn akışında sponsorlu gönderiler, video reklamlar kullanılırken InMail reklamlar direkt olarak kullanıcıların mesaj kutularına düşmektedir. Metin reklamlar sağ sütunda ikili veya üçlü gruplar halinde gözükürler, ayrıca metin reklamlar sayfaların en üstünde LinkedIn menüsünün hemen altında uzun olarak da gözükmektedir. Bu modellerin haricindeki 300×250 px boyutundaki banner reklamlar ise bazı durumlarda sağdaki metin reklamının yerinde gözükürler.

LinkedIn Reklam Boyutları

LinkedIn reklam alanlarında kullanabileceğiniz bannerlar farklı ölçülerde olabilir ama hem mobilde hem de masaüstünde en iyi deneyimi sunmak için LinkedIn sponsorlu içeriklerde 1200 x 627 px ölçüsünü öneriyor. Mobil de en az masaüstü kadar önemli olduğu için 1200 x 627 px görsel kullanımı kampanya başarınızı olumlu yönde etkileyebilir.

Linkedin Reklam Boyutları

Sponsorlu InMail reklamlarında ise hepimizin aşina olduğu 300×250 px boyutu kullanılıyor. Bu ufak banner InMail’in sağ tarafında yer olarak, CTA görevi görüyor aslında.

Sponsorlu InMail ve sponsorlu içerik reklamları haricinde metin reklamlar da LinkedIn üzerinde kullanılmakta. Bir kaç farklı yerde ve şekilde sistem tarafından otomatik olarak kullanılan bu metin reklamları eğer sayfanın sağ bölümünde gösteriliyorsa kenarlarına ufak kare bir görsel de eklenebiliyor. Biz bu görsellerin boyutunu 300×300 px olarak kullanıyoruz.

LinkedIn Reklam Paneli

Linkedin Reklam Paneli

Çok kısa zaman önce yenilenen LinkedIn reklam paneline ulaşmak için https://www.linkedin.com/ad-beta/accounts linkini kullanabilirsiniz. Eski panelden farklı olarak daha interaktif bir panel bizi bekliyor. Kampanyaları daha hızlı raporluyor ve durumlarını daha hızlı kontrol ederek aksiyon alabiliyoruz. Eski hantal paneli özlemiyoruz desek yalan olmaz. Yine kısa zaman önce gelen bir yenilik de Google Adwords’ten (Yeni adıyla Google Ads) bildiğiniz kampanya ve reklam grubu düzeni. Artık LinkedIn’de de kampanyaları ve reklam gruplarını ayırıp üzerinde çalışabiliyoruz.

Özet

B2B hizmet sunuyor ve yeni müşteriler kazanmak istiyorsanız LinkedIn reklamları sizin için birinci müşteri temas noktası olabilir. Stratejilerinizi geliştirirken LinkedIn üzerinde başlayan veya  devam eden kampanyaları oluşturmak hem maliyet hem de zaman bakımından sizin için avantajlı olabilir.

İlgili Diğer İçerikler
Yazıyı Beğendiniz mi? Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.