Pazarlama Terimleri Sözlüğü

Pazarlama Terimleri Sözlüğü

Pazarlama, reklamcılık veya iletişim sektörüne yeni girenler, sektörün jargonuna hakim olmak konusunda biraz zorlanabilirler. Kampanyalarınızı yönetmek ve etrafta konuşulanları anlamanız için genelde İngilizce kelimeler ve kısaltmalardan oluşan bu terimlere hakim olmanız gerekiyor. (Biz de sürekli bu sayfaya bakıyoruz, utanılacak bir şey yok)

Sektöre yeni başlayanların işlerini kolaylaştıracak ve reklamcılıkla ilgilenen herkesin mutlaka bilmesi gereken en önemli terimleri listeledik ve açıkladık.

Bi’ tık: Bu bir dramdır, anlatılmaz yaşanır.

Brief: Tartışmasız sektörün en popüler kelimesidir! Marka tarafından ajansa gönderilen, istenilen projenin veya çalışmanın nasıl olması gerektiğinin kısa özetidir. Unutmamak lazım iyi brief, iyi iş çıkartır!

B2B Pazarlama: Şirketler arası pazarlama stratejisidir.

B2C Pazarlama: Şirket-tüketici arasındaki pazarlama stratejisidir.

CPA (Cost per Acquisition): Bir müşteriyi kazanmanın şirkete ne kadar maliyeti.

CPC (Cost per Click): Tıklama başına ödenen ücret.

CPL (Cost per Lead): Form doldurma veya üye olunma başına ödenen ücret.

CTR (Click Through Rate): Belirli bir bağlantıyı tıklayan kullanıcıların bir sayfayı, e-postayı veya reklamı görüntüleyen toplam kullanıcı sayısına oranıdır. % olarak gösterilir.

DeBrief: Müşteriden gelen Brief’e ajansın verdiği cevaptır. “Biz Brief’i anladık ve bu şekilde yorumladık, onaylıyor musun?” anlamına gelir.

Display advertising: Görüntüleme esasına dayalı reklamcılık türü. Google Display Network (GDN) en bilinen örneğidir.

DSA (Dynamic Search Ads): Türkçe’ye “Dinamik Arama Ağı Reklamları” olarak geçmiştir. Büyük yapılar için oldukça uygundur. Detaylı bilgi için tıklayın.

Google Ads: Google Adwords’ün yeni adı.

Impression: Gösterim veya etkileşimlerin her birine verilen addır.

Interactive advertising: Interaktif yani etkileşime açık reklamcılıktır.

KPI (Key Performance Indicators): Yapılan planlamalar sonucunda ulaşılması hesaplanan faktörlerdir. Örnek olarak e-ticaret için dönüşüm oranı gösterilebilir.

ROI (Return Of Investment):  Yapılan yatırımın geri dönüşüdür. Pazarlama faaliyetleri, kısa ya da uzun vadede firmaya kar getirmek için yapıldığından bu hesap pazarlamanın temelidir.

ROPO (Research Online Purchase Offline): Online olarak araştırıp offline olarak mağazadan satın almak.

Prospect: Potansiyel müşteri.

Rate Card: Hangi işin ne kadar bütçeyle yapılabileceğinin yazdığı fiyat listesidir.

SEM (Search Engine Marketing): Türkiye’de piyasa hakimi Google Adwords’tür. Arama motorlarında aranılan terim üzerinden yapılan dijital pazarlama çeşididir.

SEO (Search Engine Optimization): Arama Motoru Optimizasyonudur. “Organik sonuçları nasıl iyileştirebiliriz?” cümlesinin cevabıdır.

SMM (Social Media Marketing): Facebook, Instagram, Twitter, Google+ ve LinkedIn gibi sosyal medya hesaplarından, markanın dijital pazarlama stratejisine uygun kampanyalar yönetmek ve bu kampanyaları pazarlama faaliyetlerinin içine dahil etmektir.

SMO (Social Media Optimization): Sosyal medya hesaplarının görünürlüğü artırmak için yapılan uygulamaların tamamıdır.

WOMM (Word Of Mouth Marketing): Ağızdan ağıza pazarlama olarak türkçeye çevrilmiştir. Ayşe teyze B markası çok güzel dediğinde siz A markasını bırakıp B markasını alıyorsanız ortada başarılı bir womm örneği vardır diyebiliriz.

WWW (The World Wide Web): Çeşitli biçimlendirme dillerinde yazılmış ve internette serbestçe kullanılabilir dosyaların tam koleksiyonu. w3 olarak kısaltmanın kısaltması şeklinde de bir kullanımı mevcuttur.

75%

Günlük iş hayatında bu terimleri kullanıyorsanız "Beyaz yakalı" diye anılma olasılığınız.

42%

Tanımlamaları bilip kısaltmalarıyla henüz tanışanların oranı

90%

Seminerlerde karşılaşma olasılığınız

Pazarlama Terimleri
İlgili Diğer İçerikler
Yazıyı Beğendiniz mi? Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.